Monitorstandaard voor meer gemak

Verhoog je iMac of monitor met een monitorstandaard voor meer gemak! Wat is een monitorstandaard? Simpelweg is een monitorstandaard een verhoger voor je iMac of PC monitor scherm. Al sinds het gebruik van de oude CRT monitoren werden verhogers gebruikt op de werkplek en thuis. Dit is vaak nodig om de juiste zithouding te kunnen hebben om lang achter de computer te kunnen werken zonder last te krijgen van nek- en rugklachten. Bij de juiste zithouding zit je rechtop en kun je in rust naar het scherm kijken zonder last te krijgen van vermoeide ogen of nek.

Monitoren

In de laatste jaren gebruiken wij steeds vaker op het werk en thuis een grote monitor. Sinds de opkomst van Full HD resoluties (1920 x 1080) en platte TV’s zijn monitoren steeds groter geworden. Dat in tegenstelling tot laptops die nu meer en meer vervangen worden door de populaire tablets en Ultrabooks. Vroeger waren 17-inch CRT monitoren de standaard, nu vind je deze formaat nauwelijks nog in de hedendaagse computer winkels. Vaak beginnen monitoren al vanaf 23-inch.

De iMac is een mooi voorbeeld van een groot scherm. Tegenwoordig zijn de nieuwe iMacs verkijgbaar in 24-inch of 27-inch. Met deze grootte kun je bijna nooit een goede zithouding krijgen. De meeste werkplek tafels bieden niet genoeg ruimte om de zo’n groot scherm op de juiste afstand te kunnen plaatsen. Tevens kun je niet te ver van het scherm willen zitten om nog goed te kunnen werken.

werkplek monitorstandaard

Monitorstandaard voor de iMac

Bij STEYG zijn er hiervoor een aantal monitorstandaarden of verhogers ontworpen voor de Apple iMac’s. Vaak zijn ergonomische producten gericht op het verbeteren van de ergonomie, dat is natuurlijk volkomen logisch en goed. Maar vaak besteden wij ook veel aandacht aan de inrichting van onze werkplek. Dit kan namelijk ook helpen voor meer rust in je werkomgeving om productiever en efficiënter te kunnen werken. STEYG heeft daarom monitor stands ontwerpen die zeer goed passen bij de iMac.

De stands zijn gemaakt van glanzend en transparant materiaal. Het materiaal complementeert elke soort ander materiaal en vorm zodat het goed past bij elke type soort bureau en interieur. Het ontwerp is minimalistisch gehouden zodat het aansluit bij het strakke design taal van de Apple iMac’s. Door deze twee combinaties creëren STEYG stands niet alleen een verbetering van de ergonomie maar ook ruimte en straalt het rust uit.

STEYG® voor monitorstandaard voor monitors en iMac

Op zoek naar een monitorstandaard voor een beeldscherm of iMac? Bestel deze dan via STEYG.com! STEYG® staat voor elegante en transparante monitorstandaarden. Verbeter de ergonomie maar zorg ervoor dat de werkplek ook visueel aantrekkelijk uit blijft zien.

FAQ

Meest gestelde vragen over een goede werkplek

Bij een monitor op de juiste hoogte voldoet volg je twee simpele richtlijnen. Je kunt deze bij elke monitor toepassen.

 • Houd je schouders recht en strek je armen uit. Zorg ervoor dat de monitor een armlengte van je gezicht staat. Je armen zijn gestrekt en je vingers kunnen de monitor aanraken.
 • Kijk in de richting van je monitor en controleer of deze op ooghoogte staat. Je kijkt vooruit met je nek rechtop en in rust positie. Je hebt geen moeite om de content op het scherm te zien zonder naar omlaag of omhoog te moeten kijken
 •  

✔️ Welke verhoging past bij jou? Monitorstandaard geschikt voor de meeste mensen.
Voor de meeste mensen niet langer dan rond de 185 cm is een verhoging van 7.5 cm voor een standaard monitor (22 inch of groter) voldoende. Het scherm komt rond de ooghoogte waarbij je rug en nekhouding rechtop blijft. Je kunt hiervoor kiezen voor de onderstaande monitorstandaarden.

Producten die de ergonomische werkplek bevorderen

Bestaande producten werden verbeterd om RSI klachten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het gebogen Microsoft toetsenbord in de jaren 90. In plaats van rechte planken stonden de toetsen in een boog in dezelfde richting als je polsen. Logitech kwam met een trackball. In plaats van de muis te bewegen met je pols, bediende je deze met een duim. Met de duim bediende je de muis.

 • Bureaustoelen (extra leuningen en betere zitvlakken)
 • Afstelbare tafel (staan of zitten)
 • Ergonomische muizen
 • Ergonomische toetsenborden
 • Polssteun (gel, hout of stof)
 • Voetensteun
 • Laptopstandaarden
 • Monitorstandaarden
 • Monitorarmen
 • Zitbal
 • Armsteun (vast te maken aan tafel)
 • Documenthouder
 • Bureaulamp
 • Geluidsdempend materiaal
 • Tablethouders
 • Zitkussens

Een polssteun kan helpen bij het voorkomen van klachten rondom de polsen. Als je handen en polsen voor een lange tijd in een onnatuurlijke houding zitten kan dit op lange termijn een carpale tunnel syndroom veroorzaken. Er ontstaat een zwelling in de pols die op de zenuw kan drukken.

Als je niet tijdig je pols houding aanpast bij het typen kun je last krijgen van bepaalde klachten zoals:

 • Verminderd gevoel in uw handen en/of vingers. Je kunt tintelingen of pijn ervaren.
 • Je hebt minder kracht in je handen.
 • Een pijn die uitstraalt naar de onderarm, elleboog en eventueel schouder.

Hoe voorkom je klachten rondom je pols?

Zorg in eerste instantie dat je een goede zithouding hebt. Dan wordt het makkelijk om een goede type houding aan te nemen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een afstelbare bureaustoel, voetensteun, afstelbare tafel en een monitorstandaard.

Een goede typehouding bestaat uit twee onderdelen:

 • Polsen in niet in een onnatuurlijke houding (gebogen) zodat ze zo min mogelijk in de verticale richting worden belast.
 • Polsen pararallel aanelkaar zodat ze zo min mogelijk in de horizontale richting worden belast

Is je monitor te groot? Hoe weet je wanneer je monitor eigenlijk te groot is? Vaak is het een combinatie van grootte en resolutie die bepalen hoe fijn de grootte van de monitor is.

Ter vergelijking. Een 23 inch monitor met een resolutie van 1920 x 1080 heeft veel kleinere pixels dan een 32 inch monitor met dezelfde resolutie. Het beeld wat je op de 23 inch monitor ziet is scherper en kleiner. Maar op de 32 inch monitor met dezelfde afstand is het beeld vergroot en minder scherp. Om dezelfde scherpte te krijgen moet de resolutie van de 32 inch monitor ook omhoog.

Monitor te groot bij gamen of films?

Je merkt dat een monitor te groot is vaak bij gamen of bij films kijken. Je zult bij normale computer taken vaak geen last van hebben. Het komt vaker voor dat de resolutie of de monitor te klein is bij computer gebruik. Dit komt dat we bij een computer vaak werken met vensters. Je kunt deze vensters vaak gemakkelijk resizen. Bij een grotere monitor en met een grotere resolutie kun je vaak meerdere vensters naast elkaar zetten. Dat is fijn als je vaak meerdere dingen tegelijkertijd doet. Waarom merken we of een monitor te groot is bij gamen of films? Bij gamen en films maak je gebruik van het volledige scherm. Er is geen keuze om een deel van het scherm te gebruiken (het kan maar is vaak niet het geval). Als een monitor te groot is betekent dat je niet een oogopslag alles goed in 1 beeld kunt zien of scherp kunt zien. Je moet dan je ogen of je hoofd bewegen om verandering in het beeld te volgen.

Door corona maatregelen moeten we vaker en langer thuis werken. Bij een verkeerde werkplek kun je last krijgen van je arm, polsen en/of schouders. Het is belangrijk om de ergonomie van je thuis werkplek ook optimaal in te richten. Voel je niet comfortabel bij lange werkuren achter je laptop of computer? Dan doe je goed aan om het snel aan te pakken. Op den duur kunnen de klachten verergeren.

Juiste zithouding

Begin altijd bij een juiste zithouding. Je kunt dit makkelijk via Google opzoeken. In het algemeen geldt dat je rug recht is. Je benen staan in een hoek van 90 graden, je schouders staan in rust en je bovenarmen staan parallel langs je lichaam. Onderarmen leunen op een leuning of op een tafel.

Juiste type-houding

Wanneer je rechtop zit kun je het beeldscherm op ooghoogte zetten (mocht dat nog niet het geval zijn) met een monitorstandaard. Bij een laptop kun je een verhoger gebruiken. Je belast dan vanzelf minder je nek/schouders/rug.

 • Voor je onderrug kun je een (rug)kussen gebruiken.
 • Probeer te typen met gestrekte polsen in rust (niet geknikt of gebogen). Je polsen moeten dan ongeveer even hoog staan als je knokkels. Leun met je polsen niet op de tafel want dan staan ze in een geknikt positie.
 • Je kunt een opgerolde theedoek als polssteun voor je muis gebruiken.
No post found