Hoe hoog moet het scherm staan?

Eigenlijk is er geen precieze maat waarop een scherm moet staan. Immers niet iedereen is even lang. Niet elke tafel is even hoog, niet elke stoel is even hoog en niet elke scherm is hetzelfde. Toch kun je wel uitgaan van een gemiddelde door een optelsom van deze variabelen

In dit artikel wordt een overzicht gemaakt van de verschillende variabelen die bepalen hoe hoog een scherm ongeveer moet staan en waarom je een monitorstandaard van ongeveer 7.5cm nodig hebt.

Gemiddelde hoogte tafel
De meeste bureaus zijn ongeveer 74cm hoog. Sommige tafels zijn afstelbaar. Interessante feit is dat de Europese norm voor werkplekken schrijft dat niet-verstelbare tafels 74cm hoog moet zijn en afstelbare tafels tussen 65cm en 85cm moet zijn. Tafels zijn ongeveer 120cm breed en 80cm diep.

Gemiddelde hoogte stoel
De meeste bureaustoelen zijn verstelbaar tussen 39cm en 51cm.

Gemiddelde lengte persoon
Gemiddelde lengte van Nederlandse man: 180,8 cm (beenlengte 86.4cm)
Gemiddelde lengte van Nederlandse vrouw: 169,6 cm (beenlengte 81.05cm)

Gemiddelde grootte scherm
22-inch (56cm diagonaal). Hoogte ongeveer 42.2cm en 51.5cm breed.

In de afbeelding hieronder zien we dat bij deze afmetingen het scherm 7.5cm moeten verhogen om het scherm op ooghoogte te krijgen. Dit is ongeveer even hoog als anderhalve pak A4 papier. Vaak wordt een A4 papier of een stel dikke boeken gebruikt als monitorstandaard.

monitor hoogte