Matte coating verwijderen van LG 29UM68 monitor

Tegenwoordig hebben de meeste monitoren een mat scherm. Op een mat scherm zit een anti-glare coating die ervoor zorgt dat reflectie zoveel mogelijk minimaliseert. Dit is met name handig als je in een verlichte kamer werkt waarbij spiegeling in het scherm hinderlijk kan zijn. In onze kantoor hebben wij veel controle over de lichtinval, ook door plaatsing van onze monitoren (niet zijwaards bij het raam) hebben we de mogelijkheid op reflectie in het scherm zoveel mogelijk al beperkt. Voor betere kleuren, contrast en scherpte ligt onze voorkeur echter bij monitor met een glossy scherm. Een voorbeeld van een glossy scherm is bijvoorbeeld de Apple iMac. Bij een glossy monitor kan het scherm een glasplaat hebben of een transparante folie (zoals bijvoorbeeld een laptop of MacBook Air).

lg-monitor-no-ag-coating2

In onze zoektocht naar een ultrawide monitor (een monitor met 21:9 verhouding, wat fijn is bij het werken met twee vensters tegelijkertijd) met een glossy afwerking was helaas niet succesvol gebleken. Er blijkt op de Nederlandse markt helaas (zover wij weten) geen enkele 21:9 monitor (4k, 1080p of 1440p) met een glossy afwerking aanwezig te zijn. Dat is balen. Een ultrawide 21:9 monitor is erg fijn als je vaakt werkt met twee vensters tegelijkertijd. Denk bijvoorbeeld aan programmeren waarbij je 1 venster gebruikt om te coderen en het andere venster om de code te draaien.

Wij hebben toen besloten om een LG 29UM68 Ultrawide monitor te kopen en vervolgens de anti-glare coating af te halen. Het weghalen van de matte folie schijnt niet altijd vrij te zijn van risico’s. Voordat we begonnen zijn met het weghalen van de AG coating zijn, hebben wij gekeken wat de risico factoren zijn:
– monitor is vastgezet met alleen klemmetjes. Om klemmetjes te verwijderen moet je vaak kracht toepassen. Hierbij is kans op schade. We moeten dus voorzichtig werken en de juiste tools gebruiken.
– het gebruik van water kan schade toebrengen aan de electronica wanneer deze aangesloten zijn op de stroomadapter.
– de matte coating is ook een bescherm laag. De laag onder de matte coating is de gepolarizeerde laag. Deze is extreem gevoelig voor krassen en vlekken.
– het terug in elkaar zetten van de monitor is lastiger wanneer het scherm gevoeliger is voor krassen, zorg eventueel voor een paar extra handen.

Let op: bij het verwijderen van de matte coating verlies je de product garantie!
1. De LG 29UM68 ultrawide monitor met een mat scherm. De camera legt ook de regenboog effect vast van de mat folie.
LG29UM68-mat-scherm

2. Hier kun je de mat folie van de LG 29UM68 goed zien. Er zijn ook semi-glossy schermen te koop van bijvoorbeeld Dell of Samsung. Hierbij is het mat effect iets minder.
LG29UM68-matte-uitgezet

3. Begin bij het openen in de hoek van het scherm. In het hoek van het scherm zijn er geen klemmetjes. Met een dunne spudger maken we een opening. Vervolgens gebruiken wij een plastic pryer (bijv. plastic bandenlichter) om de klemmetjes los te maken. Je moet hierbij wel kracht toepassen en uitkijken dat je niet uitschiet op het scherm of over de zijkanten.
open-monitor

4. De behuizing is vastgezet met klemmetjes. Als de klemmetjes eenmaal los zijn dan kun je de achterkant van de behuizing gemakkelijk verwijderen.
LG29UM68-internals

5. Verwijder de plastic bezel door de schroefjes te verwijderen. Verwijder ook de elektrische componenten. Dit is relatief eenvoudig. Het zijn maar een paar schroeven. De metalen onderkant kun je verwijderen door de klemmetjes voorzichtig open te duwen.
LG29UM68-remove-internals

6. Bedek het scherm met natte keukenpapier. Zorg ervoor dat het keukenpapier nat is en verwijder zoveel mogelijk lucht belletjes. Laat het keukenpapier voor 4-5 liggen.
LG29UM68-wet-towels

7. Na 4-5 uur zou je de mat folie nu kunnen verwijderen. Kijk uit dat je niet de polarisatie folie verwijdert! De mat folie is doorzichtig en helder, de polarisatie folie is donker. Met een stuk wit papier kun je dit controleren.
LG29UM68-ag-coating

8. De mat folie moet eenvoudig los te krijgen zijn. Met weinig kracht zou je het nu los kunnen trekken. Zoniet dan moet je nog even wachten en het natte keukenpapier erop laten.
LG29UM68-verwijder-mat-folie

9. Bij het inelkaar zetten van de monitor zorg ervoor dat je het scherm niet aanraakt. In ieder geval niet met je vinger of scherpe objecten. Zet de monitor op zijn kant wanneer je alle onderdelen weer terug zet.
LG29UM68-upwards-assemble

10. Het resultaat is nu een prachtig glossy ultra wide monitor met mooie kleuren, contrast en scherpte.
LG29UM68-met-glossy-scherm

Wit is nu minder grainy en er zijn geen rainbow effecten.
LG29UM68-met-glossy-scherm-2


Monitorstandaard voor de iMac
Bestel de STEYG STAND via STEYG.COM
steyg stand imac