Op zoek naar een nieuwe monitor in 2020?

Traditioneel gezien gebeurt er op de monitor markt niet zo heel veel. De gaming industrie is het meest leidend in de ontwikkelingen van PC monitoren. Hoge refresh rate speelt daarin een belangrijke rol. Met een hoge refresh rate kan het beeld vaker verversen (refresh) en hierdoor content met een hoge framerate beter weergeven. Dat is met name van belang bij games zoals shooters waar elke frame telt tijdens de flits snelle acties.

Aanbod monitoren

Tussen de kantoor monitoren (vaak meeste simpele en uitgeklede versies) en high end gaming monitoren, is er een groot aanbod voor de normale consument die gewoon wilt genieten van internet en multimediale content. Daarbij speelt beeld kwaliteit en belangrijke rol en sommige handige features zoals ingebouwde speakers of USB hub.

Tegenwoordig is de markt voor relatief grote monitoren uitgebreid. Er is nu meer aanbod van 27 tot 34 inch monitoren. De bekendste merken op de consumenten markt zijn Samsung, LG, Philips, AOC, Benq en Asus.

Wat heb je nodig?

Uiteraard de standaard aansluitingen die op meeste laptops en PC zitten, dus een HDMI of DisplayPort aansluiting. Voor snelle games dus bijvoorbeeld shooters, racespellen maar ook bijvoorbeeld moba games is een hoge refresh rate belangrijk. De meeste aanbod zit dan vanaf 144Hz. Vroeger waren hoge refresh rate monitoren alleen weggelegd voor TN panelen. Helaas hebben TN panelen een minder goede kleurweergave en kijkhoeken dan IPS panelen. Tegenwoordig kun je nu ook hoge refresh rate monitoren aanschaffen met een IPS paneel. En ze hoeven niet perse prijzig te zijn.

Een voorbeeld is de: AOC Q27GSU/BK
Dit is een 27 inch monitor met een resolutie van 2560 x 1440. Deze heeft een refresh rate van 144Hz. Geen IPS maar wel een VA paneel wat qua beeld kwaliteit tussen TN en IPS zit. Deze heeft een DisplayPort aansluiting, tweemaal HDMI. Het scherm is roteerbaar en in de hoogte verstelbaar.
Beschikbaar vanaf 299 euro.

Stel je bent geen gamer maar je kijkt graag video’s online. Dan is een 60Hz scherm prima voor je behoeftes. In dat geval kun je kijken naar schermen met minstens een IPS paneel. Je hebt dan veel keuzes. Dell monitoren zijn traditioneel erg populair bij zowel professionals als consumenten. Je krijgt er vaak veel voor terug. Goed paneel en veel aansluitingen.

Een voorbeeld is de Dell Ultrasharp U2518D
Dit is een 25 inch monitor met 60hz, heeft een display port, HDMI en mini-display port aansluiting en ondersteunt HDR10. Het heeft een AH IPS paneel voor mooie kleurweergave en goede kijkhoeken. De monitor is roteerbaar en in hoogte verstelbaar.
Beschikbaar vanaf 280 euro.

En ja, de Dell is dus wat prijzig ten op zichte van de gaming monitor AOC. In een lagere prijs klasse maar met dezelfde features vinden wij de:
Philips E-Line 275E1S
Een 27 inch scherm, met een resolutie van 2560×1440, IPS paneel met een refresh rate van 75hz. Deze heeft een DP, HDMI en VGA aansluiting. De prijs is rond de 199 euro. Rond deze prijsklasse zit je vrij laag voor een 1440p resolutie. Rond deze prijs kun je ook shoppen bij AOC of Lenovo.

De iets betere schermen zitten toch wel vanaf 250 euro. Daarom is de Dell populair vanwege de middenklasse prijs met kwalitatief goede hardware (zoals een LG paneel).