Thuis je werkplek inrichten

Nu horeca en scholen dicht zijn en kantoor medewerkers aangemoedigd worden om thuis te werken vanwege de corona virus, is het tijd om thuis je werkplek zo goed in te richten. Hoe blijf je productief en werk je comfortabel? Een monitorstandaard kan daarbij bijvoorbeeld mee helpen.

Begin met het kiezen van een goede ruimte in huis of in je kamer. Is de eetkamer een handige ruimte? Komen daar veel mensen langs en/of wordt je daar snel afgeleid? Dan is het misschien niet zo’n goede ruimte om als thuiswerkplek in te richten. Kies een ruimte die lijkt zoals die op kantoor eruit ziet. Een rustig hoekje waarje niet snel afgeleid kunt worden.

Een grote bureau of tafel is fijner om te werken dan een klein tafeltje waar het zo druk en vol uitziet. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is voor het leggen van boeken of documenten.

Kies een comfortabele stoel waar je lang op kunt zitten. Het liefst met rug en arm leuningen.

Heb je een laptop? Verhoog je laptop met een laptop standaard. Je k unt namelijk niet uren turen naar je scherm als je nek gebogen is. Dat is slecht voor je postuur. Ditzelfde geldt voor monitoren. Verhoog je monitoren zodat deze op goede ooghoogte zitten. Kies een fijn toetsenbord om op te werken. Dit kan bijvoorbeeld een mechanisch toetsenbord zijn. Gebruik een muismat als de ondergrond van je tafel niet geschikt is. Een dag werken met een verkeerde houding lijkt niet zo heel erg maar na enkele dagen kun je serieuze klachten hebben.

Andere dingen die je kunt doen naast het inrichten van je werkplek om je productiviteit op peil te houden, is af en toe een pauze te houden. En een rooster voor jezelf in te richten. Gebruik skype om met collega’s te praten. Je kunt hiervoor ook Microsoft Teams of Slack gebruiken. Ontspan dus regelmatig zodat je niet gauw afgeleid bent. Laat je ogen niet vermoeden en kijk af en toe naar buiten. Kijk ook uit met persoonlijke activiteiten op je werk pc of laptop. Zet geen gevoelige data overal neer. Probeer ook af en toe te bewegen.