Waarom zorg voor werktafel of bureau?

Als werkgever wil je niet alleen dat je personeel productie maakt, maar natuurlijk ook dat zij gezond blijven. Ook zelfstandigen stellen hoge eisen aan hun werk én aan hun gezondheid. Door de werkplek goed in te richten worden onnodige risico’s voorkomen. Daarnaast vindt gezondheidsonderhoud niet alleen plaats ná het werk!
Al in 1857 gebruikte Jastrzebowski de term ergonomie in een boek over de wetenschap van het werken. Nu, anderhalve eeuw later, is het nog steeds een hot topic. Dat is niet vreemd, aangezien een prettige en gezonde werkomgeving onmisbaar is voor tevreden en productieve mensen.

Wat moet je je hier bij voorstellen? Men zou de pijlen kunnen richten op de kwaliteit van de lucht, of de hoeveelheid licht en geluid. Hier is echter niet altijd invloed op uit te oefenen. Op de inrichting van je bureau wel, of je nu thuis werkt of op kantoor.

Je zou er niet direct aan denken, maar kleuren kunnen veel betekenen. Zo geeft wit een opgeruimd gevoel en is blauw juist rustgevend. Rood is activerend, maar maakt ook hongerig! Afhankelijk van hoe jij bent als persoon kan een kleur op je werktafel je meer senang doen voelen. Kijken naar natuurlandschappen werkt stressverlagend. Voor kunstliefhebbers hét excuus om toch te gaan voor dat ene schilderij. Met planten kan enigzins hetzelfde effect worden bereikt.

Opgeruimde bureaus kunnen het makkelijker maken om te focussen op het werk, vooral voor diegenen onder ons die toch al snel zijn afgeleid. En wie is dat niet in deze bomvolle informatiemaatschappij? Een beetje meer rust in je hoofd is altijd mooi meegenomen. Een monitorstandaard kan oplossing bieden. Hiermee ontstaat extra opbergruimte onder de computer of laptop. Eindelijk die ene stapel papier uit de weg! Ja, zou je kunnen denken, ik kan toch ook gewoon mijn laptop op een stapel papier zetten? Jammer genoeg verhindert dit de luchtstroom, waardoor je laptop oververhit kan raken. Dit met alle gevolgen van dien.

Een monitorstandaard kan overigens niet alleen rustgevend zijn voor de geest, maar ook voor het lichaam. Wie herkent niet de vastzittende schouders en nek na een middag achter de computer? Grote kans dat turen naar een te laag scherm hieraan heeft bijgedragen. Met een monitorstandaard kan het scherm weer op een comfortabele hoogte worden geplaatst: op ooghoogte. Bij het artikel ‘ hoe hoog moet het scherm staan‘  kun je hier meer over lezen.

Het blijkt dus dat de inrichting van de werkplek invloed heeft op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Bovendien, en niet minder belangrijk, zal dit effect zich uitstrekken naar de kwaliteit van werk. Een goede reden om eens je blik te laten vallen op je werktafel. Dit keer niet om de zoveelste mail te beantwoorden maar met als doel je gezondheid! Een kleine ingreep kan al verschil maken.

 

 

CK