Een verbeterde werkplek met de monitorstandaard!

De komst van de computer heeft veel veranderd in de wereld. Het apparaat is dan ook nauwelijks meer weg te denken uit een groot gedeelte van de werkplekken in Nederland. Misschien betrap je jezelf er zelfs op dat jij en je computer onafscheidelijk zijn geworden. Gelukkig ben je hierin niet de enige; in 2004 werkten in de leeftijdscategorie 25 tot 40 jaar meer dan de helft met een beeldscherm. Inmiddels zijn we tien jaar verder en blijkt dit zogenoemde ‘beeldschermwerk‘ niet altijd even goed te zijn voor het menselijk lichaam. Om de risico’s zo klein mogelijk te maken, heeft de Arbodienst een aantal regels opgesteld om de werkplek te verbeteren. Iets dat zeker zou kunnen bijdragen aan zo’n verbeterde werkplek is de monitorstandaard!

Normen Arbodienst
De normen die de arbodienst heeft opgesteld ter voorkoming van klachten die veroorzaakt kunnen worden door beeldschermwerk, gaan onder andere over de inrichting van deze werkplek. Het komt aan op de meters, dus een rolmaat is zeker geen overbodige luxe.
Iedere werknemer verdient namelijk minimaal vier vierkante meter om in te bewegen en heeft daarnaast recht op minimaal één vierkante meter voor lees- en schrijfwerk en minimaal één vierkante meter voor het uitleggen van tekeningen. Daarnaast moet er één vierkante meter vrijgemaakt worden voor een plat beeldscherm of twee vierkante meter voor een ander type beeldscherm, met als voorwaarde dat het toetsenbord niet aan het beeldscherm vast mag zitten. Daarbij komt ook nog dat het beeldscherm in hoogte versteld moet kunnen worden.

Monitorstandaard
De monitorstandaard kan bijdragen aan het volgen van de normen van de Arbodienst, omdat het een aantal handige voordelen met zich mee brengt. Doordat de computer 7,5 cm boven het bureaublad staat, blijft er daaronder ruimte over om bijvoorbeeld je sleutels en mobiele telefoon neer te leggen. Als je nou niet  zeeën van ruimte hebt en maar net aan die ene vierkante meter komt, hoeven er in ieder geval geen onnodige zaken in de weg te liggen. Daarnaast zorgt de monitorstandaard er op een elegante manier voor dat ook de onverstelbare beeldschermen een stukje hoger op je bureau kunnen staan.

Het gebruik van een monitorstandaard zorgt er misschien niet voor dat je werkplek direct aan alle normen voldoet, maar het helpt je zeker een eind op weg!

 

 

Door: Eva Krikken